Hortinext: Boring aardwarmteproject GeoPower Oudcamp begonnen

foto Hortinext: Boring aardwarmteproject GeoPower Oudcamp begonnen

"Het loopt tot nu toe voorspoedig", zegt assistent-projectmanager Patrick Dekker. "Op woensdagavond zat de boorkop al op 880 meter." Hoewel de start wat vertraging opliep, is afgelopen maandagavond dan toch echt begonnen met boren. De boortoren van het Duitse boorbedrijf Drilltec draait, als een geoliede machine, dag en nacht door. Het bedrijf heeft eerder de boring van aardwarmteproject Vogelaer uitgevoerd. Afgelopen vrijdag was de officiële aftrap van de aandeelhouders, samen met wethouder Hans Horlings van Midden-Delfland. Het is het eerste aardwarmteproject in deze gemeente.

 

Eerste put

De boorlocatie ligt in de Oudcampsepolder tussen paprikakwekerij De Westhoek en de snelweg A20. De verwachting is dat de eerste put, die circa 3 kilometer diep wordt, halverwege augustus kan worden getest. “Daarna zal duidelijk worden wat de potentie van de aardwarmtebron is en of er voldoende water omhoog gepompt kan worden", aldus Dekker. Als dat het geval is, wordt een tiental meter verderop gestart met het boren van de injectieput, die iets minder diep (circa 2.800 meter) zal worden. Eind september wordt de tweede well-test verwacht.
De bouw van het pomphuis is al vrijwel helemaal klaar: de staalconstructie, het dak, de zij- en achtergevel zijn al geplaatst. Alleen de voorpui moet er nog in. Doordat het pomphuis er al staat, kan - als uit de eerste well-test blijkt dat er voldoende warm water aanwezig is - VB Geo-Projects uit De Lier direct starten met het aanleggen van de bovengrondse installaties en het warmtenetwerk. Als alles volgens planning verloopt zal in januari 2018 het eerste warme water naar de deelnemers stromen.

Besparing

Het verwachte bronvermogen is 17 tot 18 MWth. De deelnemers kunnen hiervan zelf circa 11 MWth voor hun basislast gebruiken. De bedrijven verwachten met de installatie jaarlijks 15 miljoen m3 aardgas te besparen. Daardoor zal 26,7 kiloton CO2 per jaar minder worden uitgestoten. Dit staat gelijk aan 10.500 huishoudens.

Bron: Geopower Oudcamp. Foto's: Mario Bentvelsen.