GeoPower Oudcamp start in juni

foto GeoPower Oudcamp start in juni

Het aardwarmteproject GeoPower Oudcamp in Maasland is rond. De financiering is gelukt en op 20 juni, zo is de planning, wordt er gestart met boren. Het streven is dat in januari 2018 alle acht aandeelhouders van het aardwarmteproject, goed voor ruim 50 hectare glastuinbouw, de warmte van de bron benutten. Dat zegt Léon Lankester, projectmanager en één van de drie directieleden van het aardwarmteproject.

De boorlocatie is inmiddels aangelegd door Kroes uit Maasland en ligt op een stuk grond van GeoPower Oudcamp dat ligt tussen paprikakwekerij De Westhoek in Maasland en de snelweg A20 in. Acht bedrijven zijn aandeelhouder van dit aardwarmteproject. Zij runnen samen circa 10 locaties, goed voor ruim 50 hectare. Naast paprikakwekerij De Westhoek zijn de glasgroentebedrijven, Growin (paprika), kwekerij Overgaag (paprika), Lans (tomaten) ook aanhouders en deelnemers. Ook Plantenkwekerij P. van Geest, gespecialiseerd in de opkweek van tomaten-, paprika- en potplanten, doet mee net als de potplantenbedrijven Gebr. Valstar, J&P Ten Have en Levoplant.

Waar in het verleden ook bekeken is om een project met boringen naar 4 km te realiseren, is het huidige plan nu om te starten met twee boringen naar een diepte van 2.800 meter waar warm water van zo’n 95 graden kan worden onttrokken. Het verwachte bronvermogen is 17-18 MWth. De deelnemers zelf kunnen hiervan zo’n 11 MWth voor hun basislast gebruiken. De boring wordt gedaan door DrillTec uit Duitsland, hetzelfde boorbedrijf dat de boring bij aardwarmteproject Vogelaer heeft uitgevoerd. Met het aardwarmteproject GeoPower Oudcamp gaan de bedrijven 15 miljoen m3 aardgas per jaar besparen. Daarmee wordt 26,7 kilo ton CO2 per jaar minder uitgestoten.

Fotobijschrift: De boorlocatie van GeoPower Oudcamp wacht op de opbouw van de boortoren.

Fotocredit: AAB Nederland